DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

BRGER DE PICARDIE - KENNEL "VON VORWITZ"

2005-06

                      AKTIVITY 2005 - 2006


začátek:

S naší Tinni jsme členové kynologického klubu. Začínáme pozvolna, hrou. Do jejího věku jednoho roku chci výcvik držet pouze na tzv. pohodové úrovni. To znamená žádný dril, jen hra a pozvolné učení základů. Jako ve školce :-)

Je moooooc šikovná. Její největší vášní je obrana. Tam musíme opatrně. Pikardi jsou od přírody velmi vzrušiví, takže je potřeba pečlivě hlídat směr zloby. Dáváme důraz na "kořist", aby v tom byla radost z úlovku, aby se její pozornost neobracela na člověka.

 



 5. 11. 05   Mezinárodní výstava Nitra, SK -  třída dorostu VN 1        rozhodčí:  Ridarčíková Gabriela (SK)

 



prosinec, leden :

- kromě řádění v hromadách sněhu jsou naše aktivity na bodu mrazu :-(   Veškeré naše činnosti přerušil nepříjemný úraz, ze kterého se doufám co nejrychleji vykroutím.  

 

                                                                       



únor :

- koněčně jsem "funkční" :-)  Začíná se blížit jaro a s ním rozhodnutí, kam budeme směřovat výcvik. Národní zkušební, ipácký nebo ringový??? Současný stav kynologie vnímám velmi rozpačitě. Není snadné vybírat. Takže uvidím. Jak se říká - nechám to koňovi, ten má větší hlavu ;-)   

                                                                                          



 březen :

Tinni hárá :-)    

Není z toho nijak vedle, jako naše bíglice, která první hárání byla úplně paf. Její nejlepší dny byly příšerné, protože se chovala jako mrouskající kočka a nezajímalo ji nic jiného, něž psi. Doma tence pískala a neustále chtěla ven. A já jsem jí na to několikrát skočila a dokonce i v noci jsem si myslela že potřebuje vyvenčit. Se zalepenýma očima, přes noční košili jenom bundu, na nohy cukle a hurá do mrazu. No a venku...po deseti minutách čuchání udělala jenom crc...... Zuřila jsem a pochopila. Přesto je to zlatíčko ;-)

I když hárá, nezahálíme. Než sleze sníh a led, chodíme alespoň dvakrát do týdne kousat počasí nepočasí. Musím se přiznat, že s poslušností to docela fllákám, ale pohyb na ledových krustách kombinovat se svižností je pro mě věcí zcela nemožnou. A tak alespoň piluju přivolání s balónkem v kapse. Funguje to skvěle!  

Už ve mě pomalu začíná uzrávat rozhodnutí, co budu s Tinni cvičit, přesněji už vím co nebudu ;-)  O dalším dám vědět až budu vědět ;-)

VIDEO:              

                                          

                                        

                  __________________________________________________________________________________________

                                                               

26.03.06  MVP  Katowice, PL  -  Best Junior, BOB     rozhodčí:  Korósz András (HU)

K narozeninám jsme Tinni nadělili stresy na výstavišti (moje druhá výstava v životě). Až na to, že si myslela, ze jsme na kruhovce a že ringově vypadající pan rozhodčí je ten sičák, na kterého má štěkat a že se bude asi kousat, jsme byli spokojeni. Posudek byl báječný a to je pro mě určující..

Ách jo, jak já nemám výstavy ráda... :-(  

Tinni postoupila do finále. Až v přípravném kruhu, kde unaveně polehávala, jsem si teprve všimla, že jsou všichni oděni do příslušných, společensky vyhlížejících oděvů, dámy kostýmky, pánové obleky a já.... trekovky, džíny a vytahané triko, ve vlasech ještě peří z polštáře (posun času). Všichni své psy kartáčovali a pudrovali (dokonce jsem si všimla, že jeden tervueren měl celou srst posypanou nějakým třpytivým pudrem) a já jsem jen z Tinni otřepala shnilé listí, ve kterém se vyválela před výstavištěm při venčení. Teda fakt to není pro mě ...

   



 duben:

J A R O   JE  TUTUTUTUTU ! ! !    :-)))

  .... a pro Tintili začla "škola" :-))  Při sednutí žádná pr..l bokem, žádné vyalení se při lehnutí na záda a "paničko podrbej", žádné takové přivolání "až za chvilku"... no prostě jdem na TO !!

Jarní cvičák je paráda. Sluníčko, přitom ještě není horko a neotravují hmyzáci, čumáci se hned tak nepřehřejí, no prostě ideál :-)  Dneska si to naše baronka skvěle užívala. A já s ní :-) ...

                                                    

                                             

 

                                      _____________________________________________________________________________________

 

08.04.06  NVP Ostrava, CZ -  CAJC, BOB  rozhočí:  Kiss Antal (HU)

Na "výstavním molu" jsem o5 zabodovala, když jsem v závěrečné soutěži naklusala do kruhu pro PSY místo fen... :-)))))))  Ještě že nás pan rozhodčí nevybral, to by byly pořádné šráky! Když ono ale vážně nebylo slyšet, co paní mumlala do mikrofonu :-(  No jo, tak se mi zase něco povedlo. Ale už jsem udělala první krok dopředu a koupila výstavní vodítko (aspoň něco) ;-)  Jo, a zase Tidliti hudrala na pana rozhodčího. Dostaly jsme výtku :-(  "Disciplína holt musí bejt!"

 



 květen:

... a pořád pracujeme a zlepšujeme a nezahálíme ...

                                                                            

                                                                         

                                                                 

                                                             

                                                           

                                                            

                                                            

                                                             

                                                            

                                                             

                                                            

                                                             

                                                               

                                                             



 červen:

 10.06.06 - Libhošť u Nového Jičína - složeny zkoušky ZVOP    (Zkoušky vloh ovčáckého psa - Herding Instinct Test)

Tinni se ovečky líbily :-))  Nastartovala docela rychle. Je to paráda vidět ovčáckého psa dělat "svou práci". No, až vyzvednu z banky ty dva miliony, co tam  nemám, koupím si pozemek, ovečky a budu absolutně spokojená :-D

                                                      

                                                             

                                                      

                                                                

                                                      

                                                       

 

                                       __________________________________________________________________________ 

24.06.06 -  MVP Brno, CZ :  CAJC, BOB     rozhodčí:  Havelka Tibor (SK)

 Posudek byl opět krásný a k tomu hezké ocenění. Dokonce mě Tidliti překvapila a tentokrát nehudrala. Že by konečně pochopila rozdíl mezi výstavou a obranou? ;-) 

                                              

 



 červenec :

...vedro, vedro, vedro...

Protože mi nikdo nechce zaplatit vystěhování do Grónska :-(( , tak chodíme v podvečer alespoň k vodě. Musím se naší paní chovatelky zeptat, v kterém že to pokolení je ta naše hvězda vodník ;-)) .Tinni je absolutně z vody nadšená. Chytá bublinky a sem tam mrnke i pod hladinu :-D. Dostat ji z vody není jednoduché...  VIDEO -    

                                           

                                          

                                           

                                         



srpen:                                                                

 4.-6.8.  - Výcvikové soustředění Bystřice 

Zúčastnili jsme se skvělého víkendového soustředění v Bystřici nad Olší u manželů Macurových - www.time4dog.wgz.cz, kterým chci tímto strašně moc poděkovat za úžasný čas, pozornost a péči, jakou nám věnovali a za předání dalších kynologických zkušeností. 

Každý den se výcvik nahrával na video, takže jsme večer mohli případné chyby vidět a probrat. Během víkendu, který začal páteční obranou, se Tinni předvedla opravdu výborně. Překvapila mě mile při stopách, které byly na nádherných pastvinách. Před příchodem na nášlap ji zajímalo všechno možné, takže jsem opravdu čekala, že se na nějaké stopování vykašle a bude se věnovat nízko létajícím ptákům, blízko se pasoucím ovcím a hromadě hnoje, která byla opodál. Ale nezklamala mě :-)  Velikánským překvapením pro mě bylo, když jsme v neděli dopoledne jeli do opuštěného objektu, kde se ověřovala schopnost psů pohybovat se v něm a kde byly taky obrany a kde Tinni bez mrknutí oka zvládla zákusy v budově na kluzké plovoucí podlaze. Absolutně se nenechala vyvést z míry a její zákusy byly excelentně razantní. No je to šikulka a opět mě mile překvapila :-)



září:

23.09.06. - NVP Brno, CZ :  CAJC, BOB       rozhodčí:  Phdr. Mojžíš Vladimír (CZ)

Tímto jsme splnili podmínku pro udělení titulu "JUNIOR ŠAMPION" !! 

 



 říjen:

...oblíbená činnost Tidlidáty  :-) ...

                            



 listopad:

9.11.06 - Worlddogshow Poznań, PL :   V2     rozhodčí:  Eugene Yerusalimsky (RUS)

Ani jsem neměla chuť napsat dojmy z výstavy, ale kolikrát za život se dostane člověk na světovku...

Začnu tím horším. Celkový dojem z výstavy máme hrozný. Myslím si, že to pořadatelé hrubě odbyli. Běžné národní výstavy mají daleko vyšší úroveň než tato. Neoznačený příjezd na výstaviště, chaotické parkování, minimum stánků, ušmudlané občerstvení, sociální zařízení relativně čisté, zato páchnoucí. A za kartičku pouze katalog bez jakékoliv pozornosti či upomínky na světovou výstavu.

To, s čím jsme spokojeni, byly kruhy a posuzování. Kruhy byly prostorné, s nalepenými koberci. Posuzování bylo opravdu pečlivé. Na to, jak se Titule nepředvedla, a že po panu rozhodčím při prohmatání natvrdo vyjela, měla posudek pěkný. Divím se, že nás nevykázal z kruhu. Navíc měla divný den. Už od rána měla výraz jak nejtýranější pes na světě.

                                               

To nejlepší a nejdůležitější, co zastínilo všecho, bylo setkání s našimi chovateli. Čas, který jsme spolu strávili, byl skvělý a velmi užitečný. Musím se pochlubit, že Tatiana des Garous d´ebene, matka Tinni, vyhrála Světového vítěze a BOBa !!!



                                                       

prosinec:

Tak, a je tu konec roku a s ním bilancování...

Mnoho věcí se podařilo, něco nevyšlo, prostě tak jak to bývá. Nejvíc nespokojená jsem s organizačními problémy (z mé strany) výcviku. Zůstaly resty, které budu muset v následujícím roce dohonit, ale to vůbec nevadí ;-)

                                                                      

                                

              PF 2007